Skip to main content

Braskaminer Stockholm, Uppsala och Västerås

Braskaminer med elegans & värme

Utforska vårt sortiment av braskaminer i Stockholm, Uppsala och Västerås. Skapa en atmosfär av elegans och värme i ditt hem. Våra noggrant utvalda kaminer förenar stil med effektiv värme, vilket gör dem till den perfekta detaljen till ditt rum.

Braskaminer Stockholm, Uppsala & Västerås

En säker och trygg värmekälla

En braskamin är en effektiv värmekälla, som sprider värme och trivsel i hela hemmet. Braskamin är ett begrepp som sammanfattar flertalet olika fristående kaminmodeller. Braskaminer tillverkade i plåt, klädda i täljsten eller braskaminer i gjutgärn. Oavsett vilken modell ni söker, är vi övertygade om att braskaminen kommer att bli en plats att samlas kring för fina samtal, återhämtning och tid med nära och kära. Utöver ökad livskvalitet, kommer ni även få en markant värdeökning på bostaden, och sänkta uppvärmningskostnader.

Vi hjälper er gärna hitta rätt braskaminmodell, och tillhandahåller alla typer av braskaminer. Braskamin är den vanligaste vedeldade värmekällan i svenska hem. Den är lättplacerad, kostnadseffektiv och sprider dekorativ och praktiskt värme i hemmet. Braskaminer kommer i olika utföranden, tillverkade i material som plåt, gjutjärn eller täljsten och fungerar som både trivselhöjare och värmekälla. Valet mellan plåt, gjutjärn och täljsten påverkar både hur ni sprider värmen i hemmet och självklart även det estetiska. Vi har braskaminer från alla kända leverantörer i vårt sortiment, tveka inte på att kontakta oss med en offertförfrågan redan idag.

Braskamin Stockholm

Snabb värme och flexibel placering

Den hemtrevliga och funktionella braskaminen i plåt, är den vanligaste modellen, och ger en direkt värme. Redan efter några minuters eldande kan ni ta del av den härliga värmespridningen i ert hem. Braskaminer i plåt kan ofta stå nära vägg, och har god insyn till elden med stora glasrutor. En plåtkamin kan man säga är synonymt med snabb och effektiv uppvärmning i en modern förpackning. Dessa kaminer är lätta att placera tack vara att de ofta kan stå nära brännbara material. Den härliga värmen känner ni i rummet redan efter några minuter efter elden tagit fart. Plåtkaminer är ett utmärkt val för dem som uppskattar enkelhet och önskar snabb åtkomst till en värmande eld. Moderna plåtkaminer är också designade för att passa in i olika inredningsstilar och finns i stor variation. Våra designfavoriter kommer från leverantörer som M-design och RAIS. Medan vi säljer störst volymer av modeller från Contura och Aduro.

Braskaminer Stockholm

Tidlös och gedigen konstruktion

När det pratas om gjutgjärnskaminer är det många som tänker på den klassiska modellen av braskamin i fjällstugan, eller sommarhus. Och det är inte helt fel, även om det idag finns mycket moderna och fina braskaminer i gjutjärn. Ofta har braskaminer i gjutgjärn ett gediget och robust utseende med lite grövre struktur som ytfinish. Gjutjärnet är tungt, och ofta relativt tjockt vilket ger en känsla av hög kvalitet och lång livslängd. Tjockleken och tyngden på materialet ger även braskaminer i gjutjärn en bättre värmelagringsförmåga än braskaminer i plåt, men inte riktigt samma effekt som braskaminer i täljsten. En gjutjärnskamin ger ditt hem en gedigen och tidlös charm. Gjutjärnet ger kaminen en robust och tålig struktur, samtidigt som det är ett material med god värmelagringsförmåga. Braskaminer av gjutjärn ger ett klassisk intryck och är ofta betydligt mycket tyngre än plåtkaminer. Tyngden, och massan från gjutjärnet gör denna typ av braskamin mer effektiv än en plåtkamin när det gäller värmelagring. Att tänka på innan ni väljer en braskamin i gjutjärn är att se över kraven på avstånd till brännbara material. Ofta är dom större än en plåtkamin.

Braskaminer Stockholm

Perfekt för värmelagring

Täljstenskaminer är en omtyckt modell av braskamin för den som söker värmelagring, och längre avsvalningstid. Det innebär att täljstenen håller värmen även efter ni har slutat elda. Braskaminer i täljsten tar lite längre tid att värme upp, och ger på så sätt en jämnare värmespridning till rummet än en braskamin i plåt. Högre vikt, och mer täljsten ger bättre värmelagring då det finns större massa som kan bibehålla värmen från braskaminen. Det tar normalt något längre tid att få den att avge ordentligt med värme, eftersom att stenen alstrar en del utav värmen innan den släpps ut i rummet. Denna lilla fördröjning får ni dock tillbaks för när elden slocknat. Då har ni nämligen en fantastisk egenskap med täljstenen, nämligen värmelagringen. En braskamin i täljsten är överlägset bäst när det kommer till värmelagring, och det är något ni skall välja om ni värdesätter lång avsvalningstid. Tänk på att mer tyngd/massa = mer värmelagring.

Braskamin

Flexibla tillval till din braskamin i Stockholm

När du ska installera kaminen i din bostad eller lokal i Stockholm handlar om att göra ett bra val sett till de egna förutsättningarna. För att få en braskamin att passa in och fungera optimalt i ett hem så kan man välja olika tillval. Tillvalen kan göras för både bättre och säkrare funktion likväl av estetiska skäl. Detta är några av de tillval som finns tillgängliga. Var emellertid medveten om att alla dessa inte är möjliga att välja till alla braskaminer i vårt sortiment. Läs mer i produktbeskrivningen av den braskamin du är intresserad av innan du bestämmer dig. Du kan givetvis även kontakta oss för vidare rådgivning kring tillval.

  • Golvplatta i marmor
  • Anslutningstillsats för tilluft
  • Asklådelösning
  • Övergång - något som krävs vid bakanslutning
  • Rökrörsförskjutning - krävs vid toppanslutning
  • Förhöjningsdel
  • Strålskyddsplåt
  • Väggbeslag
  • Piedestal
  • Autopilot
  • Tilluftsanslutning
  • Vridsockel
  • Formskuret golvglas
  • Värmemagasin

Braskaminer Stockholm

Populära varumärken braskaminer i Stockholm

Vi saluför braskaminer från kvalitetsmärken som är väl anpassade till svenska förhållanden, samtidigt som de erbjuder design och detaljer i toppklass. Här presenterar vi några av våra favoriter som ofta installeras hos våra kunder i Stockholm.

Braskaminer Stockholm

Contura kamin - brett utbud i olika stilar

Contura hör till de främsta inom braskaminer på den svenska marknaden – inte minst för att det är ett svenskt företag med tillverkning på hemmaplan. Det är lätt att förstå varför de är så populära när man ser deras snygga, stilrena design och genomtänkta detaljer. Hos Contura kan du välja en braskamin i plåt, gjutjärn eller täljsten och de erbjuder en mängd olika stilar och storlekar. Klassiska gjutjärnskaminer på ben för den lilla stugan, täljstenskaminer som värmer i timmar efter att elden har slocknat eller en modern kamin med stort glas för bästa upplevelse av elden i ditt moderna hus. Valet är ditt! Förutom kaminer så erbjuder man även spiskassetter och murspisar för dig som behöver komplettera en existerande eldstad eller vill designa själv.

En braskamin från Contura lever alltid upp till de höga krav på verkningsgrad och låga emissioner som ställs på den svenska marknaden. Vill du vara nöjd med din kamin under lång tid framöver så väljer du en kamin från Contura. Kontakta oss på Pure Fire AB om du är intresserad av en Contura braskamin till ditt hem eller ditt företag i Stockholm.

Braskaminer Stockholm

Aduro kamin - dansk design som vunnit EU:s miljöpris

Danska Aduro tillverkar braskaminer med typiskt avskalad dansk design som gör sig extra bra i moderna bostäder. Här har man tänkt lite extra på att braskaminerna ska vara användarvänliga och samtidigt miljösmarta. Hos Aduro hittar du braskaminer där du kan välja om du enbart vill kunna se elden framåt, även åt sidorna eller runt om hela kaminen – vilket möjliggör en placering mitt i rummet för den som väljer en sådan modell. Förutom vedkaminer så erbjuder Aduro även pelletskaminer och hybridkaminer som kan eldas med både pellets och ved. Mycket praktiskt om du vill vara med flexibel i valet av bränsle utifrån vad som finns tillgängligt på marknaden. Tack vare den mycket höga verkningsgraden och en design som gör att rökgaserna minimeras så har de vunnit EU:s miljöpris för sina hybridkaminer.

Vill du få extra värme, hög verkningsgrad och snygg design så är Aduro rätt val för dig av braskamin i Stockholm.

Andra populära märken i vårt sortiment

Hos oss hittar du även andra mycket populära märken inom kaminer såsom Rais, Kalfire, Romotop, Nordpeis, Hwam, Sparthem och Skandinavisk Spismiljö. Vi är säkra på att du kommer att hitta något som passar din smak och dina behov. Hör gärna av dig till oss så får du rådgivning kring passande modeller på braskaminer som är anpassade till stilen i din bostad eller företagslokal och är rätt dimensionerade så det varken blir för kallt eller för varmt i rummet.

Att tänka på när ni väljer braskamin

Det är enkelt att få en braskamin monterad i ert hem och det går dessutom snabbt. När installationen är bokad monteras normalt kaminen under en dag. Då görs även skorstensinstallationen. Inför köpet av kamin bör ni planera och tänka igenom några saker. Här följer en kort guide om vad ni bör tänka igenom i beslutsprocessen för att välja modell. Vi hjälper er självklart även komma till rätt beslut under platsbesöken.

Här kommer några råd kring aspekter att beakta inför ert köp av kamin:

Kaminens utseende

Var vill ni att kaminen ska stå? Det finns huvudsakligen två typer av placeringar för braskaminer: hörnplacerade och väggplacerade, men även några modeller som kan ställas mitt i ett rum. Välkommen att kontakta oss för att få se exempel på olika lösningar och rådgivning kring vad som kan passa i era rum.

Sidoglas på kamin

Många kaminer har modeller där ni kan välja att ha sidoglas. Därigenom njuter ni av elden från flera vinklar i rummet. Ska kaminen placeras i en hörna bör ni överväga om sidoglas verkligen är nödvändigt? Kaminens sidoglas kommer vid hörnplacering peka in i sidoväggarna, och det ställs ofta höga krav på avstånd till brännbara material. Normalt väljer man istället en kamin med stor frontruta vid hörnplacering.

Planera för att njuta av kaminens närhet

Antagligen så vill ni sitta i kaminens närhet, njuta av värmen därifrån och titta in i elden. Finns det möbler som skymmer så kan ni välja en kamin som kommer upp lite högre från golvet. Exempelvis är matbord vanligen 65-75 cm höga, och för att undvika att skymma insynen till braskaminen väljs med fördel en högre kamin om matbord finns placerat i närheten.

Värme eller mys?

Huvudargumenten för att skaffa kamin är antingen att värma huset eller för att den ger ett mysigt rum där det är trevligt att sitta. Om uppvärmning är viktig kan en kamin med mycket täljsten eller tjockt gjutjärn vara bra val. Sten är bra på att lagra värme, och avger värme till rummet under en längre tid än annat material. Ni kommer även uppleva en jämnare temperatur om ni väljer en täljstenskamin, eftersom den direkta strålningsvärmen till viss del alstras av stenen innan den når ut i rummet.

Kaminer med stora glas uppskattas oftast när estetiken går i första hand. Genom glasen tar elden stor plats i rummet, och ger sken över större ytor. För er som vill kombinera smart värmekälla med stora glasrutor erbjuder vi även hybridkaminer från Aduro.

Dragning av skorstenskanal

Det är bra att dra skorstenen rakt upp ovanför kaminen. På det sättet får röken minst friktion och rökflödet får en lättare väg ut ur huset tack vare att kanalen inte har rörböjar. I vissa fall är den bästa lösningen att dra rökkanalen på utsidan av huset. Tänk på att utomliggande rökkanal kräver bygglov då det innebär en fasadpåverkan enligt gällande byggregler.

Kamin i hus med flera våningar / kamin i lägenhet

Det går alldeles utmärkt att ställa en kamin på bottenvåningen i ett flervåningshus. Till kaminen väljer ni alltid ett skorstenspaket där kanaldragningens längd bestämmer vilka delar som ska följa med. Detta kontrollmäter och undersöker vi vid platsbesök.

Bor ni i lägenhet finns också goda möjligheter till att installera en kamin. Har ni en murad skorsten kan denna användas. Bor ni högst upp i huset kan vi gå upp med en ny skorstenskanal på yttertaket. Bor ni inte högst upp i huset och saknar murad skorsten har vi skorstensfria alternativ.

Välj en modell som passar rummets storlek

Kaminer är dimensionerade efter olika storlek på rum. I produktbeskrivningen finns rekommendationer för hur stor yta kaminen är avsedd att värma upp. I ett stort rum kan större kaminer placeras och de ger behaglig värme över hela rummet. En för stor kamin kan däremot ha negativa aspekter i ett litet rum då det är svårt att placera sittmöbler där man kan sitta utan att det blir alltför varmt.

Se alltid till att lyssna på säljarens råd eftersom deras erfarenhet är viktig för att ni ska bli nöjda med kaminen.

Braskaminer – värmelagringskapacitet för olika material

Värmelagringskapacitet är definitivt en fråga att ta i beaktning när man väljer braskamin. Olika material har olika egenskaper då det gäller att lagra värme. Vi ska gå igenom de vanliga materialen – Täljsten, Gjutjärn och Plåt – och ge lite information kring deras värmelagringskapacitet.

Täljsten
Den stora fördelen med en braskamin klädd i täljsten är att den håller värmen extremt bra. Täljsten har exceptionella värmelagringsegenskaper som i kombination med det rent estetiska – en braskamin i täljsten blir en vacker inredningsdetalj – gjort den till en klar favorit hos svenska villaägare. En annan fördel är att ytan på kaminen aldrig blir brännhet. Det är bra för exempelvis småbarnsfamiljer.

Gjutjärn
Gjutjärn har något sämre egenskaper för lagring av värme än täljsten. Den stora fördelen ligger istället i att gjutjärn blir varmt väldigt snabbt och att en braskamin i detta material således direkt kan leverera ett skönt, varmt och behagligt inomhusklimat. Att den dessutom är vacker och väger betydligt mindre än en kamin i täljsten är en bonus.

Plåt
Plåt är, precis som gjutjärn, ett material som värms upp snabbt – men som även svalnar snabbt. Värmelagringskapaciteten är således sämre än hos täljsten. Plåt värms upp snabbare än gjutjärn, men svalnar också fortare. Fördelen med plåt är att braskaminerna ges en modern touch och adderar ett stilrent intryck till en bostad. De väger mindre än gjutjärn också vilket gör att de passar bra i mindre bostäder som t ex fritidshus eller där det estetiska är viktigare än värmen som kaminen sprider över tid.

Vanliga frågor om braskamin i Stockholm

Hur installerar man en braskamin?

Installationen av en braskamin bör skötas av professionella montörer. Detta både för att få ut maximal effekt samt säkerställa funktion och säkerhet. Vi hjälper dig gärna med installationen och kommer med ett prisförslag för Monterat och klart baserat på bland annat vilken kamin och modell handlar det om, hur högt det är från golv till tak, hur yttertaket ser ut – är det falsad plåt, korrugerad plåt eller exempelvis tegelpannor eller ett papptak – samt eventuellt ROT-avdrag. Offert skickas alltid inom 48 timmar efter inkommen förfrågan.

Hur mycket kostar en braskamin?

Priset för en braskamin varierar och beror dels på vilken modell du väljer och dels också på om du vill ha/behöver tillägg. Priset påverkas även av installationskostnad och exempelvis användande av Rot-avdrag. Vi har braskaminer i alla prisklasser.

Kan jag använda Rot-avdraget?

Du kan använda ditt Rot-avdrag i samband med installationen av en braskamin. Det ger dig 30% avdrag på kostnaden för arbetet.

Vad är skillnaden mellan en braskamin och en öppen spis?

Till skillnad från en öppen spis, där mycket av värmen förloras genom skorstenen, är en braskamin en effektiv värmekälla med ett slutet förbränningssystem.

Vilka typer av bränsle kan användas i en braskamin?

Braskaminer kan använda ved, gas, pellets eller briketter som bränsle. Vi är proffs på ved och gaseldade braskaminer.

Hur underhåller man en braskamin?

Utöver vardaglig rengöring av glas och tömning av aska ska kaminen sotas vart tredje år vid trivseleledning. Eller varje år om ni använder den som primär värmekälla.

Kan jag installera en braskamin själv?

Du kan installera en braskamin själv. Det finns inga regler eller lagar som förbjuder det. Dock skall ni alltid låta braskaminen bli besiktigad av en sakkunnig innan den tas i bruk.

Vilken typ av skorsten behöver en braskamin?

En braskamin skall alltid kopplas mot en skorsten. Vanligast är en modulskorsten i stål, men det fungerar även utmärkt att koppla braskaminen mot en murad skorsten.

Hur mycket värme genererar en braskamin?

Ja du kan värma upp hemmet med braskamin som enda värmekälla. Dock är det inte särskilt praktiskt, och inget som rekommenderas av oss. Att använda kaminen som en betydande del av hemmets totala värmesystem är en bättre idé.

Kan jag använda en braskamin som enda värmekälla i hemmet?

Ja du kan värma upp hemmet med braskamin som enda värmekälla. Dock är det inte särskilt praktiskt, och inget som rekommenderas av oss. Att använda kaminen som en betydande del av hemmets totala värmesystem är en bättre idé.

Vilka fördelar finns med braskaminer?

En braskamin kan dels sänka dina kostnader för uppvärmning och dels så adderar den det där lilla extra till din bostad. Värmen och myset som kommer av en braskamin ger oss lugn i själen. Något vi alla behöver i dessa stressade tider.

Behövs tillstånd för braskamin?

Ja, när en braskamin ska installeras söker ni tillstånd hos kommunen. Anmälan räcker oftast, ibland krävs bygglov.

Kan jag börja elda direkt efter installation?

Nej, först så måste en sotare besiktiga arbetet och ge ett godkännande. Det är viktigt då minsta fel kan innebära livsfara.

Hur nära vägg kan en braskamin stå?

Säkerhetsavstånden varierar från modell till modell. Följ alltid anvisningar. Det finns avståndskrav på allt mellan 5-100cm till brännbara material.

Kan jag montera min braskamin själv?

Vi rekommenderar att du tar professionell hjälp vid installation av eldstäder. Det är mycket viktigt att allt blir helt rätt gjort för att säkerställa en trygg installation och rätt funktionalitet.

Kom igång

Begär offert idag!

Kaminer, eldstäder & öppna spisar av populära märken monterat och klart.