Skip to main content

Brandsäker installation

Att installera en kamin, skorsten eller platsbyggd eldstad är inte bara ett sätt att öka mysfaktorn i ditt hem, utan det kräver också noga överväganden för att säkerställa brandsäkerheten. I detta blogginlägg kommer vi att gå igenom viktiga aspekter av brandsäkerhet vid installationen av dessa eldstäder och hur Pure Fire kan vara din trygga partner genom hela processen.

Kamin med vedförvaring

Kaminer och avstånd till brännbart material

Modern teknik har gjort kaminer till både effektiva och estetiskt tilltalande värmekällor. När du installerar en kamin är det viktigt att beakta avståndet till brännbara material. Dessa avstånd varierar beroende på kaminmodell och kan sträcka sig från 5 cm till 100 cm. Vanligtvis är avståndet 5-20 cm på ryggen och 10-30 cm på sidorna utan sidoglas. Om din kamin har sidoglas kan avståndet öka till 20-70 cm. Observera att det kan finnas olika krav beroende på om kaminen placeras mot en rak vägg eller i ett hörn. Pure Fire erbjuder ett brett utbud av moderna och säkra kaminer, och vi hjälper dig att välja rätt modell och att följa alla säkerhetskrav.

Skorstenar och korrekt montering

En korrekt monterad skorsten är avgörande för säkerheten. Se till att skorstenen har rätt avstånd till brännbara material, har tillräcklig höjd ovanför taket, är förankrad enligt föreskrifter och isolerad väl där den passerar genom bjälklaget. En annan viktig aspekt är att montera en diffusiosspärr i de fall skorstenen passerar.

Platsbyggda eldstäder och brandskydd

Platsbyggda eldstäder kräver särskild uppmärksamhet för brandsäkerheten. En murad vägg bakom eldstaden eller brandskyddsmaterial är ofta nödvändigt. Det ska finnas ett värmestopp på minst 50 cm under brännbart tak, och ventilationsgaller skall alltid monteras i de fall den platsbyggda eldstaden har en insats.

Anlita proffs – Luta er tillbaka och känn er trygga

Att anlita professionella för installationen är det bästa sättet att säkerställa att allt görs enligt reglerna och att säkerheten prioriteras. Pure Fire är experter på eldstäder och känner till alla regler inom området. Genom att anlita oss kan ni luta er tillbaka, njuta av er eldstad och känna er trygga med att allt är installerat på ett säkert sätt.

Hitta inspiration

Mer inspiration & kunskap

Kom igång

Begär offert idag!

Kaminer, eldstäder & öppna spisar av populära märken monterat och klart.