Skip to main content

Allt du behöver veta om bygganmälan och bygglov

Vi vet att installera en ny kamin eller skorsten är förenat med en del frågor kring bygglov eller bygganmälan. Ibland kan det kännas hopplöst när man börjar läsa på om alla regler och föreskrifter, och osäkerhet uppstår. Pure Fire vill hjälpa er förstå processen bättre, så steget till er nya kamin inte känns så stort. Det är faktiskt bara några få minuter det tar att lämna in anmälan till kommunen.

Och vet ni vad? Anlitar ni oss för installationen, kommer vi självklart hjälpa er genom processen.

Frågor och svar om bygganmälan för kamin

Behövs tillstånd för kamin?

I de allra flesta fallen krävs det inte bygglov, utan en bygganmälan räcker. Ett undantag är om skorstenen ska monteras på fasaden, då betraktas det som en fasadändring och kan kräva bygglov. Vi är här för att vägleda dig genom processen och hjälpa till med rätt dokumentation för bygganmälan eller bygglov, beroende på ditt specifika fall.

Måste jag vänta på svar vid anmälan?

Ja, oavsett om det gäller bygglov eller bygganmälan, krävs ett startbesked från kommunen innan installationen påbörjas. Därför är det viktigt att komma i gång i god tid med anmälan till kommunen, så detta inte blir en bromskloss för arbetsstart.

Skillnad på bygglov och anmälan?

I praktiken används oftast samma dokument för både bygglov och bygganmälan, men med några extra detaljer vid bygglov, som RAL-kod på skorsten och dimensioner på rören. Vid en anmälan är dessa detaljer inte lika kritiska, men det är fortfarande viktigt att ha all korrekt information. Det skiljer sig en hel del kring hur detaljerat kommunen önskar att detaljer specificeras. Vi rekommenderar därför att hellre ha för mycket än för lite information redan från start, för att slippa kompletteringar och längre handläggning.

Vad kostar anmälan?

Avgifterna för bygganmälan varierar mellan kommuner och uppdateras regelbundet. Generellt sett kostar det mellan 2000 och 5000 kronor, men det är viktigt att kontrollera prissättningen i din specifika kommun. Tänk på att kommunens avgift debiteras er som husägare, och inte det företag ni väljer att anlita för installation.

Hur lång tid tar anmälan?

Kommunens handläggningstid för bygganmälan och bygglov varierar vanligtvis mellan 3 arbetsdagar och 8 veckor. Det beror på kommunens
belastning, ärendets komplexitet och om det kommer krävas några kompletteringar från kommunen. Lämna in anmälan i tid, så slipper ni oroa er för att det blir en bromskloss.

Kamin från Pure Fire

Hitta inspiration

Mer inspiration & kunskap

Kom igång

Begär offert idag!

Kaminer, eldstäder & öppna spisar av populära märken monterat och klart.