Skip to main content

Göra rent glas på kamin

De allra flesta med kamin, eller braskamin, har någon gång irriterat sig på rengöringen av sot på glasen. Vid vedeldning bildas alltid sot på något vis, det är oundvikligt. Men genom att följa rekommendationer kring hur er eldstad skall användas kan ni undvika sotbildning i stor utsträckning. Att göra rent glas på kamin kan vara utmanande, om det är så att soten satt sig ordentligt. Men det finns hjälp att få när de kommer till rengöring av kaminglas.

Kamin

Några viktiga punkter att tänka på för att minimera sotiga glas på kaminen är:

  • Använd alltid torr ved av god kvalitet. Om möjligt, förvara veden inomhus så den håller rumstemperatur vid uppstart.
  • Undvik att elda för mycket papper, kartong eller annat som kan bidra till orena rökgaser. Välj istället firestarters, eller tändkuddar av annat slag.
  • Använd rätt mängd ved, läs kaminleverantörens anvisningar. För lite ved är en vanlig orsak till att inte komma upp i tillräckligt höga temperaturer. Men som med allt - lagom är bäst. För mycket kan istället skada kaminen.
  • Se till att tilluftsspjäll är fullt öppna, och att kaminen blir försedd med rätt mängd syre. Vid behov, öppna ett fönster eller en dörr i närheten av eldstaden.
  • Stryp inte tilluften för snabbt. Om ni kväver elden kommer det att brinna orent, och sedan slockna. Detta bidrar till ökad sotbildning.
  • Placera veden nära glasrutan. I en stor eldstad kan det bli låga temperaturer på sidorna.

När ni följer dessa anvisningar kommer sotbildningen att bli mindre, men tyvärr aldrig obefintlig. Därför kommer här även några tips på hur ni kan göra rent glas på kaminen.

Husmorsmetoden

Göra rent glas på kaminer har gjorts i många år – och som alltid hade husmor sina egna tips och trix även för detta. I askan som bildas efter eldning finns lut. Lut löser upp sotet på glasen. Därför kan ett fuktigt tidningspapper doppas i askan som finns i kaminen, och sedan gnussas runt på glasrutan tills den löses upp. Torka sedan av glaset med ren trasa.

Snabbt och effektivt

Det finns idag många olika medel att köpa för att göra rent sotiga glas. Det vi tycker fungerar bäst är ett skum som sitter på glaset och verkar, och sedan torkas av. Fördelen med skummet är att det inte rinner lika mycket som en vanlig spray för glasrengöring, och enl oss tar den bättre. Det krävs dock fortsatt lite mekanisk ”gnuggning” på de ställen där soten satt sig hårt.

För den late

Är du riktigt trött på att göra rent glas på kaminen finns ett sätt att slippa detta på. Och det är att konvertera den vedeldade eldstaden till gas. Det är inte alltid möjligt, men i många fall går det faktiskt. Tänk dock på att en gaseldad brasa ofta kräver en ny skorsten, samt dragningar av gasslangar till en plats utomhus där tuberna ska förvaras. Men när det väl är gjort, kommer du aldrig mer behöva göra rent sotiga glas. I stället trycker ni bara på en knapp när ni önskar tända/släcka brasan.

Hitta inspiration

Mer inspiration & kunskap

Kom igång

Begär offert idag!

Kaminer, eldstäder & öppna spisar av populära märken monterat och klart.