Skip to main content

Förnya och stärk din skorsten

Specialiserade skorstens­renoveringar

Renovera din skorsten med våra skräddarsydda skorstensrenovering. Låt oss hjälpa dig att skapa en säker och effektiv skorsten för din eldstad.

Behov av skorstensrenovering?

Börjar din skorsten ovan tak vittra sönder? Eller läcker det mellan kanalerna? Kanske har du fått en anmärkning av sotaren så att skorstenen måste åtgärdas innan den är godkänd igen?

Vi hjälper er med skorstensrenovering i Stockholm så att skorstenen är säker att använda igen. Vi murar om skorstenen ovan tak, eller hjälper er täta den invändigt. Ibland kan det även vara nödvändigt att göra båda delar. Som regel finns det två olika metoder när det kommer till skorstenstätning.

1. Glidgjutning

Det här är en säker renoveringsmetod som innebär att du till låg kostnad tätar skorstenen med ett keramiskt material. Metoden bibehåller storleken på rökkanalen samtidigt som det ger en skyddande och slät hinna på insidan. Detta gör din skorsten gas- och röktät. Den släta ytan ger bättre drag och förhindrar att smuts och sotavlagringar sitter kvar, vilket i sin tur skapar högre förbränning och en säkrare funktion.

​Denna renoveringsmetod lämpar sig bäst för tätning av kanaler till vedpannor, kaminer och öppna spisar, men även vissa kakelugnar kan tätas på det här sättet utan att de behöver monteras ner.

Har du gamla rökkanaler som du istället vill använda som ventilationskanaler, eller gamla murade ventilationskanaler är keramiska bruk en både kostnads- och arbetsbesparande metod. Du slipper nya skrymmande ventilationstrummor och bjälklags- och takgenomgångar. Bättre drag får du också här.

2. Insatsrör

Tecnoflex renoveringsslang är ett flexibelt insatsrör avsett för reparationer av befintliga skorstenar med 10 års materialgaranti.

Schiedel insatsrör kan också användas som anslutningsrör mellan kassett/insats och befintlig skorsten, som avgaskanal, samt kanal i ventilationsanläggningar eller imkanaler.

Insatsrör rekommenderas till alla typ av bränslen såsom olja, gas, ved, flis, pellets mm. Tecnoflex rekommenderas att användas endast vid torra rökgaser (ej lämplig vid kondenserande drift).

3. Furanflex och Ventilflex

Skorstensrenovering med Furanflex är en effektiv metod, som skapar en helt slät, skarvfri och tät lösning i den befintliga skorstenskanalen. Arbetet görs genom att sänka ner materialet i den befintliga skorstenen, ansluta en ångmaskin för att forma materialet efter kanalen och sedan kapas det i rätt höjd. Ni kan titta på en informativ video för att ge en bra bild av hur det fungerar.

Furanflex används i de fall det handlar om skorsten kopplad till eldstäder. Men metoden fungerar även till ventilationskanaler, då
används istället materialet VentilFlex.

Frågor & svar om skorstensrenovering

Glidgjutning eller insatsrör - vad ska jag välja?

Det finns för- och nackdelar med både instasrör och glidgjutning när man utför en skorstensrenovering.

En fördel med att glidgjuta är att man bibehåller murstockens värmelagringsförmåga. Ju oftare du eldar desto bättre håller värmen i murstocken och kan återge värme över dagen eller natten när du inte eldar. Väljer du istället insatsrör så går en del av denna effekt förlorad.

Insatsrör har å andra sidan fördelen att de kan användas för att renovera skorstenar med komplicerade rördragningar eller där flera kanaler ursprungligen går till samma huvudkanal på ett sätt som inte längre anses vara säkert. Det är också det bästa alternativet om du har en mer vittrad murstock och vill slippa mura om den helt. Genom att man sätter i ett insatsrör och fyller på med en isolerande fyllmassa runt det så får du en säker lösning.

Insatsrör kan också vara passande i lägen där man har problem med bra drag.

Kan jag glidgjuta min skorsten själv?

Det går för den som har grunläggande kunskaper i murning, men vi rekommenderar ändå att ta hjälp av ett proffs för att vara säker på att resultatet blir riktigt bra och att inga ytor i kanalen missas. Vi har utrustning för att kontrollera jobbet när vi är klara så att din skorstensrenovering garanterat blir godkänd av sotaren när den är klar. Dessutom lämnar vi generösa garantier på jobbet och du kan använda dig av ROT-avdrag när du anlitar oss.

Kan ni även hjälpa mig med eldstaden?

Självklart! Vi är proffs på både platsbyggda eldstäder, braskaminer och spiskassetter. Hos oss kan du få hjälp med hela jobbet – från skorstensrenovering till val av ny eldstad om det har blivit dags att uppgradera. Hör av dig till oss redan idag så tar vi fram en passande lösning så att du får en skorsten i toppskick och dessutom en eldstad som lever upp till dagens krav på verkningsgrad och estetik. Välkommen att anlita oss på Pure Fire!

Kom igång

Begär offert idag!

Kaminer, eldstäder & öppna spisar av populära märken monterat och klart.